Romistika v Krakově - Bartosz, Adam (Romano džaniben, 2007)
Adam Bartosz přináší krátkou zprávu o stavu romské menšiny v Polsku jako takové a o vládních programech, které si po roce 1989 začaly všímat i Romů, nejvíce zřejmě v Malopolsku, kde žije Romů v Polsku nejvíce a kde v roce 2000 začala vláda realizovat tzv. Státní program pro romskou společnost. Nejdůležitější součástí programu bylo vzdělávání dětí, které dosáhlo i nejlepších výsledků. V rámci těchto aktivit nakonec vzniklo univerzitní studium romistiky na Pedagogické akademii v Krakově: Situace Romů – dějiny, právo, kultura, etnický stereotyp.