Romština na slovenských středních školách - Pivoň, Rastislav (Romano džaniben, 2007)
Romština jako vyučovaný jazyk se na Slovensku zavádí od roku 2003 v rámci projektu experimentálního ověřování kurikula romského jazyka, který řídí Státní pedagogický ústav. Cílem je vytvořit učebné osnovy a plány pro vyučování romštiny na středních školách tak, jak je tomu v případech jiných národností na Slovensku. Rastislav Pivoň ve svém článku popisuje celý proces a některá jeho úskalí jako např. otázku standardizace romštiny. Projekt bude ukončen v roce 2009 a výsledkem budou učební osnovy a plány, a také pomůcky a učebnice pro vyučování romštiny na středních školách.