Nenápadná ryzost Ilony Ferkové - Šlajchrt, Viktor (Romano džaniben, 2008)
Krátké pojednání o textech Ilony Ferkové, které jsou jedinečné mimo jiné i proto, že zpracovávají aktuální problémy romské existence v České republice a do popředí staví lidsky univerzální pocity, jako jsou radosti, starosti a strach.