Magické a racionální v životě pražské romské elity. Milostná magie - Hrdličková, Lucie (Romano džaniben, 2008)
Současní pražští Romové v převážné většině přišli do České republiky ze Slovenska. Magické představy dodnes patří k jejich duchovnímu životu. Životnost magických představ je velmi patrná např. v oblasti milostné magie. Ta je využívaná jako korektiv podoby vzniku, stavu a zániku partnerského vztahu. Autorka k výzkumu zvolila dvě skupiny pražských Romů. První z nich nazývá tzv. elitními Romy, kteří se úrovní vzdělání a výší příjmů významně liší od ostatní romské populace. Druhou sledovanou skupinu představují Romové z pražského Smíchova, převážně se základním vzděláním a vykonávající manuální profese nebo pobírající podporu v nezaměstnanosti, či sociální dávky. Výzkum autorka provedla v letech 2002 až 2006, s respondenty hovořila česky.