Já som k temu padol jak slepý po lopate... Rozhovor s pamětníkem Antonem Šandorem - Kramářová, Jana (Romano džaniben, 2008)
Rozhovor s panem Antonem Šandorem natočila Jana Kramářová v září roku 2002. V té době se u Česko-německého fondu budoucnosti neúspěšně domáhal uznání svého nároku na odškodnění za nacistické bezpráví. Pan Šandor se narodil, vyrůstal a válku prožil na Slovensku v malé obci Neštich (dnešní Smolenická Nová Ves). Jeho válečné peripetie se započaly, když byl podle branného zákona coby „voják cikánského původu“ zařazen do zvláštního pracovního oddílu slovenské armády. Během slovenského národního povstání obsadila kasárna německá okupační vojska a tou dobou již znepřátelené „vojáky“ zajala.Vojenská služba, válka, zbraně – to vše se panu Šandorovi příčilo. Pocházel z hudebnické rodiny a sám byl aktivním muzikantem. Proto se hned dvakrát pokusil o útěk, a to se mu nakonec stalo osudným. Upadl totiž v podezření ze zamýšlené kolaborace s partyzány a následně byl postupně deportován do několika říšských zajateckých táborů. Nejdelší dobu pak strávil v Magdalena - Straflager v Linci.