Zlatica Rusová - Rubák, Petr; Zdařilová, Eva; Žigová, Anna (Romano džaniben, 2009)
Paní Zlatica Rusová zaslala v létě roku 2009 do redakce časopisu Romano džaniben čtrnáct krátkých próz psaných v romštině a ve slovenštině. Redakce otiskla tři z nich, přičemž přiznává, že nebylo vůbec snadné pro různorodost z textů vybrat. Některé jsou koncipované jako pohádky, jak je známe ve středoevropském regionu (s poučením na závěr), jiné mají strukturu pověstí nebo tradovaných báchorek. Všem textům jsou společné motivy čerpající z prostředí romských rodin a bohatý jazyk obsahující jak slovní spojení typická pro svůj žánr, tak i osvěžující nové formulace. Otištěné povídky se jmenují Sar o Rudi vitezinďa o lustro – Ako Rudo vyhral luster Ko o Roma sjam – Kto sme my, Cigáni Bela - Bela Prozaickým textům předchází rozhovor s autorku samotnou. Anna Žigová vedla v létě 2009 s paní Rusovou korespondenční rozhovor, který je doplněn i částí rozhovoru z listopadu téhož roku, kdy autorku v Kameňanech navštívili Eva Zdařilová a Petr Rubák. Jak v rozhovoru, tak i v povídkách jsou v romštině zachována specifika nářeční variety paní Rusové, která pochází z oblasti středního Gemeru z okresu Revúca.