Víra kumáúnských dómů v nadpřirozené síly (v konfrontaci s prvky animismu ve víře některých romských skupin) - Houdek, Lukáš (Romano džaniben, 2010)
Etnograficky zaměřený text vychází z poznatků získaných autorem během dvou několikatýdenních výzkumných pobytů v okolí města Bhímtál v indickém regionu Kumáún v letech 2008 a 2009. Autor sleduje, jak se víra v různé nadpřirozené síly projevuje především v průběhu rituálů spojených s narozením dítěte (těhotenství, porod, pravidla v období po porodu) a smrtí člověka (pohřeb, víra v revenanty aj.). Jelikož Dómové jsou převážnou částí odborné veřejnosti považováni za předky Romů, autor v závěru článku představuje také různé paralely mezi představenými rituály Dómů a zvyky zachycenými mezi Romy (především na Slovensku), nesnaží se ovšem tyto paralely vykládat jako jasný důkaz o indickém původu Romů, resp. o spojitosti mezi konkrétní sledovanou dómskou skupinou a Romy.