Počet Rómov v Turci v dobových a súčasných štatistikách - Segľová, Lucia (Romano džaniben, 2014)
Studie na základě archivních pramenů a odborné literatury vyčíslila počet Romů žijících v Turci a lokalizovala jednotlivá Romy obývaná sídla v letech 1893-2013. Rozlišuje přitom sčítání Romů, během nějž měli obyvatelé možnost přihlásit se k romské, resp. cikánské národnosti, a různé zprávy, soupisy a šetření evidující Romy na základě vnímání lokálních autorit, jako byli představitelé samosprávy, státních úřadů a bezpečnostních složek. Výsledky studie upozorňují na několik fenoménů: a) zásadní rozdíl v počtu Romů plynoucí z různých způsobů sběru demografických dat, b) diskontinuitu v osídlení Turce Romy v jednotlivých lokalitách, c) stále větší koncentraci romského osídlení. Ke všem zjištěným jevům studie předkládá pracovní hypotézy vysvětlující jejich příčiny.