Historie a historiografie nucených sterilizací romských žen v Československu a jejich přesahu do současnosti. Úvod k tematickému číslu Romano džaniben - Sadílková, Helena (Romano džaniben, 2019)
Text shrnuje historii a mechanismy sterilizační politky v komunistickém Československu cílené na Romky a historii boje za její zviditelnění, odsouzení a odškodnění. Podrobněji se věnuje též historii její dokumentace a pokusům o její uchopení jako historického tématu s mimořádným společenským významem. Vyzdvihuje závěry dosavadního výzkumu v tom smyslu, že téma nelze jednoduše uzavřít jeho včleněním do debaty o „zločinech komunistického režimu“, neboť jeho geneze a historie praxe poukazuje na významné společenské předpoklady a kontinuity. Text upozorňuje na některá bílá místa dosavadního historického výzkumu, zejména na nedostatečně prozkoumanou reakci na straně Romů jako dobových společenských aktérů. Vyzdvihuje jako významné i téma geneze zkušenosti poválečných československých úřadů s formulováním a vyjednáváním opatření pohybujících se ve vztahu k Romům za hranicí dobově platné ústavy.