Násilné sterilizácie na Slovensku: Dvadsať rokov odvahy a angažovanosti rómskych žien - Ivanco, Štefan (Romano džaniben, 2019)
Článek analyzuje historický vývoj a dosavadní stav výzkumu nucených sterilizací romských žen na území bývalého Československa a v jeho nástupnických státech. Zabývá se problematikou, která byla dlouhodobě marginalizována ve veřejném a odborném diskurzu, a ukazuje, jak se otázka sterilizací proměňovala od období komunistického režimu až po současné snahy o dokumentaci, reflexi a právní vyrovnání s těmito praktikami. Autorka přehledně shrnuje hlavní poznatky historiografie, odborné přístupy i mezinárodní kontext, a věnuje pozornost rovněž tomu, jak byly zkušenosti romských žen zachyceny ve veřejném prostoru a výzkumných pracích. Výsledkem je komplexní pohled na jedinečné propojení historických pramenů, sociálních důsledků a etických aspektů zkoumané problematiky.