Centrální romština a příspěvky k jejímu strukturnímu popisu a dialektologii. Úvod k tematickému číslu Romano džaniben - Elšík, Viktor (Romano džaniben, 2020)
Centrální romština je souhrnné označení variet romštiny, kterými hovoří či hovořilo romské obyvatelstvo dlouhodobě etablované na území východní části střední Evropy. Text představuje centrální romštinu z dialektologického hlediska (včetně jejího rozdělení na skupiny severocentrální a jihocentrální); podává podrobný přehled dosavadních deskriptivních zdrojů (gramatik, slovníků apod.) i textové dokumentace; a načrtává perspektivy dalšího výzkumu centrální romštiny.