O trajo si t´al pestrívo / Život musí být pestrý. Vyprávění Viktora Salinase - Hajská, Markéta (Romano džaniben, 2020)
Životopisné vyprávění v bilingvní redakci Markéty Hajské. Předchází mu autorčino vysvětlení okolností seznámení s pamětníkem Viktorem Salinasem a také přiblížení projektu Paměť Romů, v rámci kterého se podařilo pamětníkovy vzpomínky roku 2017 zaznamenat. Vyprávění obsahuje jak základní momenty z pamětníkova života, tak i osudy jeho příbuzných za druhé světové války a historii příchodu olašských Romů do pamětníkovy rodné Dolné Seče (okr. Levice) na Slovensku. Ve dvou samostatných oddílech se pamětník zamýšlí nad usedlým způsobem života Romů v Dolné Seči a také nad jejich muzikantským uměním.