Několik poznámek k událostem ve Velké Idě v roce 1557 - Pivoň, Rastislav (Romano džaniben, 2004)
V tomto článku se autor pomocí historických dokumentů snaží vysvětlit, co bylo příčinou událostí a bitvy u Velké Idy. Legenda o bitvě u Velké Idy se udržela v paměti místních Romů dodnes.