(untitled) (Romano džaniben, 2004)
Oddíl anotací a recenzí věnujeme, stejně jako celé toto číslo, Hance Šebkové. Proto je poněkud zvláštní. Na prvním místě všechny anotace a recenze napsali – až na několik málo výjimek – studenti prvního a druhého ročníku romistiky FF UK v Praze. PhDr. Hana Šebková přednášela v loňském školním roce a v prvním semestru tohoto školního roku „Úvod do romistiky“. Přednáška rozvržená na tři semestry po dvou hodinách týdně se střídala se seminářem. Podle pečlivě propracované Hančiny koncepce se studenti postupně seznamovali se základní romistickou (cikanologickou) literaturou dvou minulých století a samozřejmě i s literaturou současnou. K samostatné tvorbě pak byli vedeni na seminářích. Každý student si jako podmínku k tomu, aby mohl přijít ke zkoušce, musel připravit referát: zprávu z odborné konference, kulturní nebo politické akce, které se zúčastnil, podrobnou informaci o významném romistovi minulém nebo současném, obraz „cikána“ v literárním díle některého světového klasika a podobně. (Ukázky některých referátů zpracovaných ve formě stati jsou otištěné v tomto čísle). Kromě referátů dostal každý student za úkol vypracovat anotaci některé romistické publikace (v prvním ročníku) a kritickou recenzi (v druhém ročníku). Anotace a recenze, které otiskujeme v tomto čísle, jsou tedy nejen obrazem toho, jak studenti zvládají začátky své odborné tvůrčí činnosti, ale zároveň nepřímou ukázkou toho, jak byli vedeni svou pedagožkou, PhDr. Hanou Šebkovou. Rozsah rubriky je oproti předchozím číslům tak rozsáhlý proto, že jsme tu chtěli představit práce co největšího počtu studentů prvního i druhého ročníku. Domníváme se, že však i věcně může být rozsah rubriky přínosem, neboť odborné, populárně vědní i „cestovatelské“ publikace s romskou tématikou – ale i literární díla samotných Romů – přibývají tak obrovským tempem a rozrůstají se do tak nepřeberného a nepřehledného množství, že o nich i zájemce ztrácí přehled a už vůbec není v jeho silách je všechny prostudovat a zhodnotit. Anotační činnost studentů může tedy usnadnit orientaci v současné literatuře o Romech.