Dopisy Romů internovaných ve Francii během dvou světových válek - Filhol, Emmanuel (Romano džaniben, 2006)
Po německo-francouzské válce 1870 migrovalo hodně Sintů z Německa do Francie. Počet příchozích rychle narůstal, až 1912 na to Francie zareagovala perzekučním zákonem, který ukládal podomním obchodníkům, trhovcům a kočovníkům nosit s sebou antropometrickou knihu. Během I. světové války byli Romové z Alsaska a Lotrinska internováni. Z této doby se dochovala korespondence především z tábora v Crestu, která dokládá schopnost Romů přizpůsobit se úřednické rétorice, když to situace vyžaduje. Ukázkami z dopisů autor poukazuje na stylizační vývoj a schopnost vyjadřovat se. Také z doby II. Světové války se dochovala korespondence. Situace Romů se v tu dobu velmi zhoršila, německé úřady v Lotrinsku a Alsasku internovali až 6500 Romů ve 30 táborech.