Příklady dobré praxe ve výuce o holocaustu Židů - inspirace pro výuku holocaustu Romů - Wagner, Margita (Romano džaniben, 2006)
Ač za II. světové války se oběťmi nacistické genocidy stalo na půl miliónu Romů, je holocaust Romů badatelsky zpracováván podstatně méně než holocaust židovský. Proto jsou i učitelé často bezradní, jak genocidu Romů uchopit, jak si poradit s nevhodným chováním žáků a rasistickými poznámkami apod. Autorka se nechává inspirovat příklady z výuky o holocaustu Židů. Romským holocaustem se v ČR dosud zabývali zejména Ctibor Nečas, Milena Hübschmannová, Bartoloměj Daniel, Petr Lhotka, Jana Horváthová, Markus Pape nebo Paul Polansky. Dosud chybí didaktické materiály pro školní praxi pojednávající o holocaustu Romů. Ty by měly být diferencované podle věkových kategorií žáků a studentů. Výuku o romském holocaustu ve školách zatím supluje Muzeum romské kultury, které se podílí na mnoha projektech; např. film To jsou těžké vzpomínky, projekt Zmizelí Romové a Romové dnes apod. Téma holocaustu je dnes velmi aktuální vzhledem k rostoucím tendencím jeho zpochybňování a rasové nesnášenlivosti. Pro výuku o něm lze využít setkání s pamětníky, tematicky vhodné filmy, literární tvorbu nebo dobovou korespondenci.