Jan Kochanovski - Vania de Gila - Čerenkov, Lev (Romano džaniben, 2007)
Dne 18. května 2007 zemřel ve Francii romský lingvista a politický aktivista, Jan Vania de Gila Kochanowski. Lev Čerenkov pro Romano džaniben zpracoval jeho životní cestu, a to v lotyšském dialektu, který se nejvíc podobal tomu, ve kterém Vania de Gila vyrostl. Pro lepší porozumění redakci poskytl i malý slovníček a také překlad celé stati do lovárské romštiny. Článek Romano džaniben otiskl v obou dialektních variantách s připojením překladu do češtiny. Jan Vania de Gila Kochanowski se narodil v roce 1920 v Lotyšsku do rodiny lotyšských Romů. Studoval v církevní škole v Agloně a teologickou fakultu v Rize. Byl jedním z mála členů v rámci svojí širší rodiny, který přežil nacistickou genocidu Romů. Během druhé světové války bojoval proti nacistům v polském odboji, a tak se dostal i do Paříže, kde se po válce oženil. Vynikl zde jako tanečník v poválečných pařížských kabaretech, kde se stýkal se členy hudební rodiny Dimitrjevičových a posléze na pařížské Sorbonně získal doktorát z lingvistiky. Ještě později se dopracoval i k dalšímu doktorskému titulu z etnosociologie na univerzitě v Toulouse. Ve svých publikacích o Romech vyzdvihuje jejich zakořenění v Indii, kam opakovaně cestoval za spřízněnými dušemi. Po celý život se angažoval ve věci záchrany a pozvednutí romské kultury, hlavně prostřednictvím své vlastní organizace Romano Yekhipe.