Byl to nevšední talent... Ivan Hrisko vzpomíná na Rinalda Oláha a nejen na něj - Šenkyřík, Tomáš (Romano džaniben, 2007)
Tomáš Šenkyřík, muzikolog Muzea romské kultury v Brně poskytl do Romano džaniben rozhovor s houslistou a primášem cimbálové muziky Ivanem Hriskem o významném romském houslovém virtuózovi, skladateli a primáši – Rinaldu Oláhovi. Rinaldo Oláh proslul především s legendárním bratislavským souborem SĽUK (Slovenský lidový umělecký kolektiv), v němž působil 33 let. Ve SĽUKU působil jako koncertní mistr, skladatel a upravovatel lidových písní. Rinaldo Oláh proslul jako houslista s fenomenální pamětí, citem a originální kvalitou tónu. Byl vynikajícím interpretem skladeb klasické vážné hudby i originálním typem lidového muzikanta. Ovlivnil celou řadu mladých houslistů napříč všemi hudebními žánry. Zemřel 1. června v roce 2006 v Bratislavě.