Manušové z Auvergne, poslední francouzští nomádi - Leblon, Bernard (Romano džaniben, 2008)
Bernard Leblon založil v 80. letech na univerzitě v Perpignanu Centrum multidisciplinárních studií o minoritách, kde do roku 1994 vyučoval. Je členem několika organizací zabývajících se romskou historií, hudbou a jazykem. V následujícím článku nás seznamuje s historií Romů ve Francii. Text má spíše formu eseje než odborného článku.Jako první přišli na území Francie sinto-manušské skupiny – od 15. století. Další velká skupina Romů – Gitans (Kalé) přišla do Francie koncem 18. století. Od počátku 20. Století pak přicházeli Romové z Rumunska, z nichž někteří byli drženi v otroctví až do poloviny 19. století. Bernard Leblon se obává zániku kočovného života Manušů, který by znamenal zánik jedné kultury.