K hudbě francouzských Romů - Leblon, Bernard (Romano džaniben, 2008)
Malé manušské kapely (složené z houslí, kytary a basy, někdy i harmoniky) začínají doprovázet lidové zábavy po celé Francii. V roce 1931 tehdy ještě neznámého Djanga Reinhardta silně ovlivnila hudba Louise Armstronga, Dukea Ellingtona a Joe Venutiho. Založil Quintet du Hot-Club de France a začali hrát tzv. „jazz manouche“. Djanga brzy následovali další Manuši, ale také Gitanové.Každoroční pouť v Saintes-Maries-de-la-Mer v jižní Francii je příležitostí k šíření jednotlivých stylů.V roce 1962 přijíždějí do Marseille repatrianti po podepsání Evianské smlouvy, mezi nimiž je mnoho původně španělských Romů (Gitanů), kteří začínají hrát flamenko ovlivněné místními kapelami. Ve Francii působily a působí i kapely hrající tzv. „cikánskou“ maďarskou hudbu a také cigánské chóry vycházející z ruského folklóru.