Romské hroby - duhová galerie barev, květů a osudů - Buzková, Alena (Romano džaniben, 2008)
Autorka krátké statě a fotografií náhrobků v barevné příloze se k tématu dostala spontánně při mapování dislokace jednotlivých romských rodů, k čemuž poskytují hřbitovy ideální zdroj informací. Náhrobky podle ní mají rozmanitou vypovídací hodnotu – lze z nich vyčíst, které romské rodiny žijí v jednotlivých obcích, jak jsou početné, kdy která rodina přibližně do města přišla, jak jsou rody vzájemně endogamní (velmi často je na náhrobku uvedeno i rodné příjmení ženy), míra integrace rodin nebo jejich sociální a kulturní stratifikace.