Jsou zbyteční, ale mají svoje kouzlo: "Cikán" jako objekt od Liszta k dnešku - Gelbart, Petra (Romano džaniben, 2009)
Článek etnomuzikoložky Petry Gelbart nabízí rozbor literatury o hudbě a hudebnosti Romů od textů Franze Liszta z dvacátých let až po dnešní autory. Zajímá se především o různost pohledů a snahu některých autorů vidět jen to, co vidět chtějí. Text nabízí pečlivou interpretaci textů sympatizantů i odpůrců Romů a jejich hudby a vybízí k jemnějšímu rozlišování nuancí ve studiích etnických skupin. Téma zkresleného vyobrazení Cikánů není křižovatce etnomuzikologie a romistiky cizí, přestože není zdaleka tak běžné, jako muzikologické odkazy na Liszta nebo Bartóka. Zdá se, že většina vědců se shodne, že texty řady autorů jsou s „objektivní“ realitou spjaty jen volně a že do nich za účelem opepření snadno pronikají romantické nebo zjednodušující představy.