Music and Transnational Identity: The Life of Romani Saxophonist Yuri Yunakov - Silverman, Carol (Romano džaniben, 2009)
Kulturní antropoložka a folkloristka Carol Silverman se ve svém bádání věnuje hudbě a kultuře Balkánu obecně více než dvacet let. V minulosti se často zabývala zkoumáním vztahů mezi politikou, etnicitou, rituály a genderem, a to zejména v kontextu bulharské a makedonské společnosti. V poslední době svou pozornost zaměřila na zkoumání fenoménu „romské“ hudby z hlediska toho, jakou roli hraje při konstruování identit jejích interpretů a tvůrců v rámci globálního trhu v oblasti world music, což je i stěžejním tématem jejího článku. Teoretický rámec, v kterém se v tomto případě Silverman pohybuje, čerpá z literatury o globalizaci a hybriditě, přičemž z obou oblastí je pro ni stěžejní téma prezentace objektu. Silverman upozorňuje na rozšířené vnímání Romů (nejen širokou společností, ale i akademickou obcí a samotnými Romy) jako před-moderní nebo tradiční společnosti. Teoretické koncepty ilustruje na životě bulharsko-turecko-romského hudebníka Juri Junakovova.