"Vždyť ten kluk se neumí ani podepsat": Srovnání českého a romského systému hudební výchovy - Gelbart, Petra (Romano džaniben, 2009)
Autorka ve svém textu porovnává českou institucionální výuku hudební výchovy na základních školách s osvojováním si hudby v romských rodinách. Text vychází především z jejího terénního výzkumu, v jehož rámci vedla rozhovory s padesáti učitelkami a učiteli, kteří vyučují hudební výchovu většinou na obou stupních základní školy. Během rozhovorů a pozorování ve třídách si všímala struktury a obsahu výuky a učebních materiálů a zjišťovala, jaká je u učitelů znalost repertoárů etnické hudby a vůle s tímto materiálem pracovat. Jedním z výsledků výzkumu bylo zjištění, že většina učitelů je přesvědčena o geneticky nebo behaviorálně dané odlišnosti Romů a dalších příslušníků menšin od bílých lidí, potažmo Čechů.