"Trojitá identita": Etnická národní identita beášských Romů po změně režimu v Maďarsku - Binder, Mátyás (Romano džaniben, 2011)
Cílem mého výzkumu bylo zjistit, jak se po převratu proměňují prvky etnické a národní identity v komunitě Beášů (rumunsky hovořících Romů). Pracoval jsem s metodologií kulturní antropologie. Mé otázky byly odvozeny z hlavních komponent „romské národní identity“ (například: historie, jazyk a symboly Romů). V průběhu terénního výzkumu vykrystalizovala „struktura trojité identity“, odvozená z repertoáru jak beášské, tak i romské a maďarské etnicko-národní identity.