"Tradice se předávají jako pohádky." Rakouská Sintka vypráví o svém životě - Eder-Jordan, Beate (Romano džaniben, 2011)
Ústředním tématem článku rakouské komparatistky Beaty Eder-Jordan je postavení ženy v romské (sintské) komunitě a jeho proměny v čase. Základním materiálem článku je životopisný rozhovor s rakouskou Sintkou, paní E. (nar. 1934), doplněný informacemi a citacemi z rozhovorů s další Romkou, rakouskou lovárkou Ružou Nikolić-Lakatosovou a romistou Mozesem Heinschinkem (ten mimojiné pokládá otázku zda s postupným zrovnoprávněním romských/sintských žen nepřichází také zánik romské společnosti). B. Eder-Jodan článek uzavírá s tím, že pro kulturu a společnost Romů a Sintů je konec 20. Století zlomovým bodem – k traumatům způsobeným pronásledováním a diskriminací, se přidává strach ze ztráty kultury. Otázka, jakou pozici budou napříště ve vnitřní rodinné hierarchii ženy zaujímat, je podle ní ještě otevřená. (Článek poprvé vyšel v časopise L’Homme. Zeitschrift für Feministische Geschichtswissenschaft v roce 1996: Beate Eder Jordan: „Traditionen wurden weitergegeben wie die Märchen“. Eine Sintiza gewährt Einblick in ihr Leben In: L’Homme. Zeitschrift für Feministische Geschichtswissenschaft, 7. Jg., Heft 2, s. 170-183. Překlad pro RDž: Tereza Hrabovská.)