Výber partnera v spoločenstve olašských Rómov (na príklade Rómov žijúcich v Nitre na Kalvárii) - Šusterová, Ivana (Romano džaniben, 2014)
Text nastiňuje jednání olašských Romů žijících v Nitře (část Kalvária) při vybraných etapách životního cyklu, konkrétně při výběru životního partnera. Přibližuje a analyzuje problematiku výběru partnera s důrazem na vliv starší generace a její autoritativní postavení, které hraje podstatnou roli při výchově dítěte, ale také v jeho dalším životě. Zároveň sleduje změny v životě mladých Romů v období dospívání (zákazy, omezení v oblékání, v pohybu mezi majoritním obyvatelstvem, v kontaktech s opačným pohlavím...). Práce se zaměřuje na současný stav, sleduje problematiku zachovávání tradičních, ale i prosazování novějších podob zvyků a faktory podílející se na jejich formování.