Rozhovor s romským výtvarníkem Jánem Oláhem-Širem z Detvy - Hübschmannová, Milena (Romano džaniben, 2004)
Ján Oláh-Širo vypráví o svém pohnutém životě i o tom, jak začal malovat. Součástí textu jsou i čtyři básně – „Chci žít navěky“, "Zavřené oči", "Žít nový život" a „Romský chlapec“, která je publikována romsky i česky (do češtiny přel. Milena Hübschmannová).