Injekce z hrotu tvého pera: Formování moderní romské slovesnosti na stránkách časopisu Románo ľil a jeho předchůdce Informačního zpravodaje v letech 1969-1973 - Ryvolová, Karolína (Romano džaniben, 2019)
Článek se snaží zaplnit některá z bílých míst dosavadního poznání o prvních příkladech romského tisku v bývalém Československu, tiskovin "Informační zpravodaj" a "Románo ľil". Popisuje snahy romských elit o založení vlastního romského časopisu od roku 1957 do roku 1990. Zmíněné tiskoviny představují také první platformu pro prezentaci romských literárních textů. Článek se snaží komplexně popsat a základně analyzovat dosud málo probádaný literární obsah tiskovin a objevuje několik zajímavých osobností, které dosud unikaly zájmu odborníků.
Keywords: Informační zpravodaj; Románo ľil; romská literatura v ČR; Svaz Cikánů-Romů