Tradičnost a modernost v romské autorské literatuře: kontrast motivicko-stereotypického a strukturálního pohledu - Červenka, Jan (Romano džaniben, 2019)
Článek sleduje protiklad tradice a modernity v literatuře tzv. slovenských Romů. Autor zkoumá texty, které odkazují na dávnou minulost Romů (mýtické prózy Margity Reiznerové, některé pohádky Eleny Lackové) jako moderní individuální texty, které konstruují romskou identitu netradičním způsobem. Podobně považuje vybrané texty s motivy z minulosti, ale relativně nedávného života v romských osadách (básně Vlada Oláha, prózy Eriky Olahové) za individuální fikci, která nemá téměř žádný folklórní vliv. Na druhou stranu poukazuje na texty, které plně reprezentují folklór, přestože používají velmi moderní motivy. Na základě tohoto kontrastu autor varuje před dominancí motivické analýzy v klasifikaci romské literatury a ukazuje také jednu důležitou doplňkovou linii moderní romské literatury.
Keywords: folklór; moderní literatura; Romové; romská literatura; vývoj