Za tajemstvím doprovodných textů: Politická agenda v kolaborativním životním příběhu Gordona Silvestera Boswella The Book of Boswell: Autobiography of a Gypsy - Shaw, Martin (Romano džaniben, 2019)
Společný životopis Gordona Silvestera Boswella, The Book of Boswell: The Autobiography of a Gypsy (1970), je zdánlivě složitý autoetnografický text. Paratextuální analýza odhaluje diskursivní ambivalenci, protože obsah řady paratextů funguje v rámci měnícího se, ale také změnám odolného diskurzu konkrétních členů Gypsy Lore Society (GLS), zatímco jiné části paratextů, a zejména konkrétní dodatky Boswella, podrývají myšlenku diskursivní dominance. Boswell naznačuje posun směrem k politice, když vyjadřuje naději ohledně politických vztahů mezi Romy / Cikány a jejich britskými spoluobčany. Tato změna představuje také změnu v diskurzu GLS, ale aspekty pseudokategorizace a biologické rasy stále přetrvávají. Naproti tomu Boswell šel s dobou a přijal sociální, technologické a do jisté míry i diskurzivní změny.
Keywords: diskurz; doprovodné texty; Gordon Silvester Boswell; Gypsy Lore Society; politika; změna