Žádosti o uznání holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Výsledky výzkumu žádostí o osvědčení podle zákona 255/1946 Sb. u lidí vězněných v CT Lety - Berkyová, Renata (Romano džaniben, 2020)
Studie vychází z analýzy žádostí o osvědčení podle zákona č. 255/1946, který stanovil odškodnění za účast Čechoslováků v národním osvobozeneckém boji během druhé světové války a který byl později doplněn dalšími zákony o odškodnění. Studie se zabývá především žádostmi založenými na rasovém pronásledování během války. Ve své analýze vzorku 93 žádostí osob uvězněných v takzvaném cikánském táboře v Letech u Písku, které požádaly o odškodnění v letech 1956–1998, se autorka zaměřuje na proces uznání jejich uvěznění v Letech jako součásti holokaustu Romů. Při zkoumání přístupu tří skupin aktérů v tomto procesu – žadatelů, státních úředníků a dvou zprostředkovatelských organizací (Svazu protifašistických bojovníků a Svazu Romů) – se text soustředí na obtíže při prokazování uvěznění a při vyjednávání o uznání rasového pronásledování. Uvádí také příklady případů, v nichž byly zpochybněny důvody pronásledování Romů na základě rasy. Translated with DeepL.com (free version)
Keywords: Romové; koncentrační tábor Lety u Písku; holocaust; Zákon 255/1946; kompenzace; rasová persekuce; odškodnění