Hledání skulin v mocenské asymetrii: veřejná angažovanost na slovenském venkově v intersekcionální perspektivě - Hájková, Kristýna (Romano džaniben, 2020)
Článek se zabývá způsoby a limity participace občanů na veřejném životě na slovenské vesnici s asi třetinovým podílem romského obyvatelstva. Výchozím teoretickým konceptem je intersekcionální teorie, skrze kterou lze analyzovat, jak kategorie genderu a etnicity ovlivňují přístup k moci jednotlivých aktérů v komunální politice a spolkové angažovanosti. Mocenská asymetrie založená na etnicitě je v tomto výzkumném terénu tak výrazná, že na první pohled zneviditelňuje i základní a všeho se týkající kategorii, jakou je gender. Opresivní mechanismy Romům znesnadňují účast v komunální politice a ve spolcích, ovšem nezabraňují jim se veřejného života účastnit zcela. Zejména romské ženy dokázaly najít skulinu v opresivních mechanismech a založit své veřejné aktivity na neformálních vazbách. Ovlivňují dění v místě, ve kterém žijí, přestože mají v rukou pouze omezené nástroje a jejich veřejná angažovanost stále zůstává zvenčí limitována.  Zařazení kategorie genderu do analýzy umožňuje popsat strukturální bariéry, kterým čelí romské ženy, a zároveň opresivní mechanismy, které zdánlivě zastírají i základní kategorii genderu.
Keywords: gender; etnicita; intersekcionalita; komunální politika; spolky; slovenský venkov