Antonín Holomek: O mém životě kdybych měl mluvit, tak by to byl román - Hübschmannová, Milena (Romano džaniben, 2005)
Rozhovor vedla a úvod a komentář k dialektu pana Antonína Holomka napsala Milena Hübschmannová. Tento rozhovor byl zaznamenán na magnetofon v červnu roku 1971 v Brně. Pan Antonín Holomek vypráví o svém nesmírně trudném dětství, o dnes těžko představitelné bídě. Ale navzdory osudu dokázal své tři děti vychovat tak, že ve společnosti zaujaly dobré a v případě syna Miroslava i prestižní postavení. Ve svém vyprávění neopominul ani staré romské zvyky a tradice.