Milena Hübschmannová - lingvistka - Elšík, Viktor (Romano džaniben, 2006)
Milena Hübschmannová při zkoumání jazyka vycházela z filologického vzdělání, které získala studiem hindštiny, urdštiny a bengálštiny. Byla výborně obeznámena s naší i zahraniční odbornou literaturou o romštině. Zúčastňovala se mezinárodních lingvistických konferencí. Významnou publikací Mileny Hübschmannové je slovník východoslovenské romštiny, který vydala pod názvem Romsko-český a česko-romský kapesní slovník (na slovníku spolupracovaly také Hana Šebková a Anna Žigová).Milena Hübschmannová se ztotožňovala s pozicemi multikulturalismu a jazykového pluralismu.