Juraj Ihnátko (1840-1885) - priekopník romistiky na Slovensku - Drenko, Jozef (Romano džaniben, 2006)
Juraj Ihnátko, profesor na gymnáziu, se zabýval romštinou za dob Uherska. Psal slovensky, maďarsky, ukrajinsky, rusínsky a latinsky. Věnoval se i „exotickým“ jazykům včetně romštiny, např. sepsal gramatiku romštiny. Ve své době byl jedním z mála autorů věnujících se komparatistice a indoevropeistice. Romský jazyk Juraj Ihnátko ovládal aktivně, protože v Lučenci, kde učil na gymnáziu, se přátelil jak s místními Romy tak i s Romy z okolí. Je autorem Cikánské gramatiky.