Tony Gatlif - Dvorská, Františka (Romano džaniben, 2008)
Tony Gatlif (vl. jm. Michel Dahmani Gatlif) se narodil 10. září 1948 v Alžíru romské matce a arabskému otci. Žil ve velmi chudých podmínkách. Ve třinácti letech odešel z domova a o rok později se přeplavil do Francie. Tam se potuloval mezi Marseille a Paříží, kde se dostal do kárného zařízení. Vychovatel v něm poznal všestranný talent, který v něm začal rozvíjet. Tony Gatlif se nejprve věnoval herectví a poté režii. O svůj romský původ se Tony Gatlif začal zajímat počátkem 80. let. Odjel do španělské Andalusie, odkud pochází rodina jeho matky. Kultura andaluských Romů jej natolik oslovila, že zde natočil dva krátké filmy s romskými zpěváky, hudebníky a tanečníky flamenka. V následujících letech Tony Gatlif natočil dvanáct celovečerních filmů, z nichž některé se dočkaly mezinárodních cen. Zásadním námětem Gatlifova díla je exil, emigrace a vykořeněnost bez ohledu na národnostní otázky. Všechny Gatlifovy filmy se zabývají ztrátou a hledáním vlastní identity. Tony Gatlif se svou tvorbou hlásí ke své národnosti a vyjadřuje jí veřejnou podporu. Vypovídá o životním pocitu, který může být vlastní komukoliv bez ohledu na národnostní příslušnost.