Milostná magie při udržení si lásky milého a znovuzískání jeho lásky v životě pražských Romů - Hrdličková, Lucie (Romano džaniben, 2008)
Milostná magie praktikovaná respondenty z řad pražských Romů je ovlivněna různými regionálními zvyklostmi z romského prostředí na Slovensku. V pražském prostředí ovšem dochází k různým inovacím těchto magických praktik. Specifickou součástí magie jsou věštby. Ve skupině tzv. elitních Romů plní spíše funkci společenské zábavy než funkci reálné předpovědi. K magickým praktikám k přilákání a získání partnera se obě skupiny pražských Romů vztahují jako k nezpochybnitelné realitě. A i když tzv. elitní Romové považují některé praktiky za dosl. nechutné, v jejich účinnost věří. Podle názoru pražských Romů milostná magie nepřináší jen pozitivní výsledky, ale obsahuje i možnost ublížení – vědomého i nevědomého. Respondenti věří v negativní důsledky praktik milostné magie a také v možnost dopadu nejen na objekt milostného zájmu, ale i na jeho iniciátora.