Čtyři pohádky "slovenských" Romů ze Zakarpatské Ukrajiny - Beníšek, Michael (Romano džaniben, 2014)
Prezentaci čtyř pohádek zaznamenaných M. Beníškem v Užhorodě, uvedených v romském originále a českém překladu předchází text, ve kterém autor prezentuje základní údaje o Zakarpatské Ukrajině, tamních Romech a jejich jazykové a subetnické situaci, která je navzdory malé rozloze oblasti velmi rozmanitá. Originální jazyk pohádek lze považovat za reprezentativní ukázku zakarpatské severocentrální romštiny a jejích specifik.