Výzkum jazykových dovedností dětí v romském a slovenském jazyce - Kolmanová, Martina (Romano džaniben, 2007)
Terénní výzkum v osadách Rakúsy a Bystrany (14.–21.2.2005)Česká a Slovenská republika patří k zemím, ve kterých je od minorit na jednu stranu vyžadováno výborné osvojení si majoritního jazyka, na stranu druhou však nejsou nabídnuty žádné celoplošné specializované vzdělávací programy, které by ovládnutí majoritního jazyka podpořily. V případě romských dětí se pak majoritní společnost uchyluje často ke konstatování, že neovládají český či slovenský jazyk a že tato nedostatečná znalost sevýrazně podílí na jejich školní neúspěšnosti. Na druhou stranu tvorbu vzdělávacích programů částečně brzdí i fakt, že dosud není znalost romštiny nijak celoplošněji zmapována.Autorka předkládá výzkum, jehož cílem bylo zmapovat bilingvální schopnosti dětí v osadách Rakúsy a Bystrany na Slovensku v lexikální jazykové rovině. Závěrem výzkumu je, že romské děti před vstupem do školy umí romsky natolik dobře, že je romštinu možné využít jako pomocný jazyk k osvojení si jazyka slovenského.