Rozhovor s Janem Mirgou - Kubaník, Pavel (Romano džaniben, 2011)
Rozhovor o životě, literárních aktivitách i politických názorech romského spisovatele z Polska. Na rozhovor navazuje ukázka z Mirgova díla. Autorovy dosavadní knihy jsou rovněž recenzovány v RDž 1/2011. Romský originál rozhovoru (potažmo ukázky z Mirgova díla) je zároveň ukázkou polské variety severocentrálního dialektu romštiny. Rozhovor vedl a z romštiny přeložil Pavel Kubaník.