"Nebijte se. Hádejte se." Socializace asertivity v Gavu - Kubaník, Pavel (Romano džaniben, 2017)
Článek se zabývá pobízením dětí k projevům asertivního chování, které autor sledoval v romské rodině na východním Slovensku. Tento frekventovaný jev článek analyzuje na několika ukázkách a rozebírá ho v širších kulturních souvislostech. Pobízení k asertivitě je jedním z projevů jazykové socializace dětí ve zkoumané lokalitě. Jedná se jak o realizaci místního komunikačního stylu, tak o praxi, skrze kterou jsou děti vedeny k projevení své osobnosti a díky které se učí rozpoznávat skutečné záměry mluvčích.