Doc. PhDr. Milena Hübschmannová (1933-2005) z pohledu indologa a dlouholetého kolegy - Marek, Jan (Romano džaniben, 2006)
Docent Jan Marek se s Milenou Hübschmannovou setkal poprvé v roce 1947. Mileně bylo tehdy 14 let. Společně navštěvovali kurzy hindštiny v Orientálním ústavu. Po maturitě spolu studovali na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy hindštinu, urdštinu a bengálštinu.Marek upozorňuje na překladatelskou činnost Mileny Hübschmannové, zejména na překlady z urdštiny. V textu je uveden urdský originál básně Mírzy Gháliba.