Romská humorná vyprávění a erotické tabu - Červenka, Jan (Romano džaniben, 2007)
V pozůstalosti dlouholeté redaktorky Romano džaniben Hany Šebkové se našlo několik dosud nepublikovaných romských lechtivých vyprávění. Všechna publikovaná vyprávění vyprávěli ženy ženám neromkám, romistkám znalým romských tradic. Hranice mezi sexuálními tabu Romů a neromů dodnes existují. Ve folklóru slovenských Romů má erotika funkci převážně groteskní.Otištěná vyprávění:Sar has le Romeske pre fara / Jak se měl Rom na fařeSar o Janko suťa la babaha / Jak se Janek vyspal s babičkouLe rašaskero čhavoro / Farářovo dítě