english | česky
home

Aktuality


Po čtyřech letech se otevírá obor ROMISTIKA na FF UK, přihlášky ke studiu je možné podávat tradičně do konce února.

Vyzkoušejte nové metodiky pro výuku romštiny!

V archivu Romano džaniben jsou nyní dostupné texty od roku 2000 do současnosti, aktuální ročník je celý volně dostupný pouze předplatitelům. I nadále pokračujeme v rekonstrukci stránek.

Osobní vzpomínku a výzvu současné ředitelky spolku Romano džaniben, Lady Vikové, k desetiletému výročí úmrtí M. Hübschmannové si můžete přečíst zde.

Romské vánoce / (Seminární práce - mírně zkráceno)

Slavení Vánoc Romové pravděpodobně převzali od majoritní společnosti. Se zvyklostmi, které si přivezli z Indie, neměly Vánoce nic společného.
Velký význam měly přípravy - nejen úklid, popř. výzdoba domu, ale i zajištění dostatečného množství peněz a jídla na svátky. Jídlo si Romky už na podzim předplácely u sedláků, peníze se často půjčovaly. Na Štědrý večer se nejedlo maso, ale postní jídla, např. fazole vařené se sušenými švestkami. Maso se jedlo až na Boží hod. A v mnoha chudých romských rodinách bylo maso výjimkou. Velmi důležité bylo uctění památky zemřelých symbolickým pohoštěním a vzájemné usmíření.
Jako příloha jsou uvedeny recepty tradičních romských vánočních jídel.


1995_4-s.49-56_Vikova.pdf:

Publikace: 4/1995
Témata: etnografie obecně zvyky a obřady
Země: Česká republika Slovensko
Autor: Viková, Lada
Bibliografický odkaz: Viková, Lada. 1995. Romské vánoce / (Seminární práce - mírně zkráceno). Romano džaniben 2 (4): 49–56.
časopis·krajinou příběhů·romistické utopie·ostatní projekty·metodiky·o nás