Aktuality
Po čtyřech letech se otevírá obor ROMISTIKA na FF UK, přihlášky ke studiu je možné podávat tradičně do konce února.
07.02.2016 | » více
Vyzkoušejte nové metodiky pro výuku romštiny!
22.11.2015 | » více
V archivu Romano džaniben jsou nyní dostupné texty od roku 2000 do současnosti, aktuální ročník je celý volně dostupný pouze předplatitelům. I nadále pokračujeme v rekonstrukci stránek.
01.10.2015 | » více
Osobní vzpomínku a výzvu současné ředitelky spolku Romano džaniben, Lady Vikové, k desetiletému výročí úmrtí M. Hübschmannové si můžete přečíst zde.
08.09.2015 | » více
Copyright
Publikování nebo jakékoliv jiné formy dalšího šíření obsahu serveru Dzaniben.cz jsou bez písemného souhlasu Časopisu Romano džaniben, zakázány.
Publikování nebo jakékoliv jiné formy dalšího šíření obsahu serveru Dzaniben.cz jsou bez písemného souhlasu Časopisu Romano džaniben, zakázány.
Romské vánoce / (Seminární práce - mírně zkráceno)
Slavení Vánoc Romové pravděpodobně převzali od majoritní společnosti. Se zvyklostmi, které si přivezli z Indie, neměly Vánoce nic společného.
Velký význam měly přípravy - nejen úklid, popř. výzdoba domu, ale i zajištění dostatečného množství peněz a jídla na svátky. Jídlo si Romky už na podzim předplácely u sedláků, peníze se často půjčovaly. Na Štědrý večer se nejedlo maso, ale postní jídla, např. fazole vařené se sušenými švestkami. Maso se jedlo až na Boží hod. A v mnoha chudých romských rodinách bylo maso výjimkou. Velmi důležité bylo uctění památky zemřelých symbolickým pohoštěním a vzájemné usmíření.
Jako příloha jsou uvedeny recepty tradičních romských vánočních jídel.
1995_4-s.49-56_Vikova.pdf:

Publikace: | 4/1995 | |
Témata: | etnografie obecně zvyky a obřady | |
Země: | Česká republika | Slovensko |
Autor: | Viková, Lada | |
Bibliografický odkaz: | Viková, Lada. 1995. Romské vánoce / (Seminární práce - mírně zkráceno). Romano džaniben 2 (4): 49–56. |